Roadmovies är ett känt koncept, men det finns även böcker som skulle kunna benämnas roadbooks. När jag började fundera över den här listan var det dock en låt, dessutom av en artist som inte tillhör mina favoriter, som var det första jag kom på. Sedan dess har jag nynnat på ”Genom ett regnigt Europa”. För mig är bilresor barndomens semestrar. Vi åkte runt i Europa med den gula Volvo 245 som var allt annat än ny. Mina barn har däremot inte varit på bilsemester och den enda jag och maken gjort är en månad på Nya Zeeland för 25 år sedan. Idag listar jag kultur där en bilresa står i centrum.
På väg (1959) av Jack Kerouac går inte att bortse från i det här sammanhanget. On the Road, som den heter i original, kom ut 1957 och har varit många unga mäns favorit sedan dess. Jag var inte lika imponerad när jag läste den, men så var jag kvinna och strax över 25. Boken om Sal och Dean, eller egentligen Jack och Dean, beskriver inte en resa i egen bil, men självklart måste den få vara med här ändå. Filmen från 2012 har jag inte sett och inte heller läst boken utan förlagets ändringar som kom ut på svenska 2016.
Thelma & Louise (1991) är kanske min första roadmoviefavorit och jag gick på gymnasiet när den ny. Geena Davies och Susan Sarandon var ruggigt bra som väninnorna som hämnades på en man och sedan flydde med bil. Polisen var dem i hasorna och slutet hemskt, men också bättre än något annat slut kunde vara.
Y tu mamá también (2001) är en mexikansk film om två tonårskillar som ger sig ut på bilsemester. Det är sommaren efter de tagit examen från high school och deras flickvänner är i Italien. Resan handlar lika mycket om dem som om landet de reser genom och när de får oväntat sällskap av en äldre kvinnan förändras förutsättningarna ytterligare. Bröderna Alfonso och Carlos Cuarón har skrivit manuset tillsammans.
Sideways (2004) är en trevligare roadtrip då vännerna Miles och Jack ger sig ut på vinprovarresa. Helt okomplicerat blir det inte, mem jag minns att jag gillade fokuset på relationer. Kanske inte att det är just två yngre kvinnor som ska stå för den möjliga relationen, men det blir inte lika stereotypt som det skulle ha kunnat bli. Det här är en film jag borde se om.
Etthundra mil (2014) är en av Jojo Moyes bästa böcker, tycker jag. Resan som beskrivs i den har ett specifikt mål, nämligen att ta en flicka till en mattetävling. Tanzi, som flickan heter, är dotter till Jessie som arbetar som städerska och vars bil inte har det skattemärke som krävs för att kunna dra i väg till Skottland. Istället erbjuder sig Ed, en av Jessies kunder, att köra dem.
Tschick (2015) är en fantastisk bok av den tyske författaren Wolfgang Herrndorf om två pojkar som snor en bil och ger sig ut på en sommarresa genom Tyskland. Jag har använt den med elever flera gånger och den är lite kontroversiell, inte minst i de inledningsvis ganska stereotypa mansrollerna, men det sker en rejäl förändring under resans gång. Tschick har också filmatiserats 2016, men den har jag inte sett.
Photo by Maksim Tarasov on Unsplash