Aska i munnen – en roman om en förlust

Brenda Navarro är en mexikansk författare som numer bor och lever i Madrid och resan från Mexico till Spanien gör också huvudpersonen i Aska i munnen. Boken börjar med att berättaren, den namnlösa systern, beskriver den bild som hon inte kan få ut ur sina tankar. Den när hennes halvbror faller mot sin död och och med både sorg och uppgivenhet blandat med irritation och ilska så berättar hon sin och broderns historia. Hon växer upp i Mexico City och själv känner inte till sin far men när modern träffar en ny man som hon gifter sig med så skall det bli ett lättare och bättre liv. Lillebror Diego föds och snart därefter dör hans pappa, den trygghet som den lilla familjen trodde sig ha försvinner. Barnen får flytta till morföräldrarna och modern reser till Spanien för att arbeta. Livet hos morföräldrarna blir fint för de båda syskonen men när modern tar de båda barnen till sig i Madrid så börjar en tid av hårt arbete, systern får ta stort ansvar för sin bror och varje vaken timma så studerar hon, passar andras barn eller sköter hushållsarbetet hemma. Livet i Spanien blir inte alls det hon hade trott och hon tar jobb som hembiträde i Barcelona för att trots allt se något annan än hemmets väggar. Hon önskar att studera, hon önskar ett annat liv men det är brodern som skall passas upp på, som skall få gå i skola och hans död blir både en stor sorg men också ett svek mot familjen. När sedan systern tar med sig Diegos aska hem till Mexico för att han ska få vila där så möter hon en värld och ett liv som också känns främmande.

Det är ju inte långsökt att när man läst den här romanen också tipsa om Rent hus av Alia Trebucco Serán så då gör jag helt enkelt det. Det finns många beröringspunkter mellan de båda böckerna, både den namnlösa jagberättaren, arbetet i andras hem, klassperspektivet och rotlösheten går som teman genom böckerna. Så intressant det är att läsa texter från en annan del av världen, vill man bli servad med bra läsning från hela världen så tipsar jag om att prenumerera hos Bokförlaget Tranan. Så värt!


Titel: Aska i munnen

Författare: Brenda Navarro

Översättare: Hanna Axén

Förlag: Tranan

Utgivningsår: 2024

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.