Gammalt mörker och elände

Kulturkollo räds inte mörkret. Det temat har vi återkommit till flera gånger på här på bloggen och tittar man tillbaka finns det många bra inlägg som håller ännu. Jag länkar till några godbitar ur bloggens arkiv.

2014

I november månad under Kulturkollos första höst muntrade temat Dystopi, apokalyps och jordens undergång upp i mörkret. Helena tipsade då bland annat om sina bästa dystopier under rubriken ”När allt gått år helvete”. Kolla in och se hur många av dem du har läst.

2015

Alla dör! var ett tema som kanske allra mest handlade om deckare. Två fina intervjuer gömmer sig under det här temat – Elly Griffiths och Ann Rosman som båda berättade om sina kriminalromaner som ofta innehåller en hel del mörker.

Men Fanny nöjde sig inte med det utan skrev ett inlägg som protesterade mot alltför tillrättalagda och sockersöta slut och utropade ”Kunde inte fler dö?!”

Ge oss sorgliga slut, öppna slut, slut som berör och väcker oss. Slut som gör oss arga, frustrerade och vemodiga.

2016

I oktober pratade vi om Rädslor och bjöd på tips på hur man skrämmer upp små barn med inlägget ”Spöken och annat läskigt i bilderbokslådan”.

2017

Under temat Mörkt och kargt listade vi bland annat några film- och TV-tips på bra, men kanske lite mörka och eländiga, upplevelser.

Samma temavecka intervjuade vi Peter May som var aktuell med boken Coffin Road och han berättade om det mörka och karga vädret och landskapet som så ofta utgör en bakgrund i hans berättelse och vad det betyder för honom.

The weather pushes its way in to become an additional character, present in every scene.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.