Banned Books Week Sverige

Den 7-13 oktober uppmärksammas Banned Books Week Sverige, ett initiativ som organisationen Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket står bakom.

Vad är då en förbjuden bok? Svenska Pen skriver så här på sin hemsida:

”En förbjuden bok kan vara en bok som någon tycker att ingen annan ska få läsa.  Det kan innebära att en bok inte får ges ut eller säljas, att innehållet censureras eller att den plockas bort från skolor och bibliotek.”

Vanligt förekommande anledningar till att en bok förbjuds är att den har en hbtqia+-tematik, att den går emot en religiös uppfattning eller att den uttrycker kritik mot ett samhälle. Initiativet till förbud kan komma från såväl en statlig myndighet som polis eller föräldraorganisationer, religiösa samfund och skolrepresentanter. I många länder är det inte bara böckerna som förbjudits – författarna har också utsatts för censur, förtryck, blivit tvingade i exil eller fängslats.

Det här känns som gamla värderingar och det är lätt att tro att det är äldre böcker som förbjudits för länge sedan, men Svenska Pen rapporterar om en ökning av auktoritära krafter och att det ropas om förbud även i samhällen som tidigare ansetts öppna. Till och med i ett Sverige där yttrandefrihet och tryckfrihet känns som självklara värden utsätts bibliotek och skolor, två platser där demokrati är extra viktigt, blir för påtryckningar om att tar bort böcker från bibliotek och undervisning. Försöken att påverka såväl bibliotekens program som beststånd har ökat och kommer många gånger direkt från politikerna. Svenska Pen har med anledning av det skapat ett formulär som ger bibliotekarier och bibliotekspersonal möjlighet att rapportera försökt till otillbörlig påverkan.

I vissa stater i USA, till exempel Utah, har man lagstiftat om “känsligt innehåll i skolor” för att kunna får bort böcker som anses sexuellt explicita och/eller innehållet hbtqia+-tematik. Vissa anser inte bara att böckerna ska förbjudas utan även förstöras helt. I Belarus bestämdes till exempel att författaren Alhierd Baharevič böcker skulle förstöras med hjälp av en skördetröska och år 2018 tog en man saken i egna händer Iowa och brände Världens viktigaste kyss av David Levithan och flera andra böcker med hbtqia+-tematik för att de enligt honom stred mot kristna värderingar. Ett otäckt eko från den omfattande bokbränningen i Tyskland 1933 då Heinrich Heine yttrade de skrämmande orden, som sedan besannades:

“Där man bränner böcker, bränner man i slutändan även människor.”

Här är några exempel på böcker som förbjudits:

  • Harry Potter-serien av J.K. Rowling – har förbjudits i USA, Bulgarien, Förenade Arabemiraten, Grekland samt i en privat kristen skola i Sverige för hädelse mot religionen, svartkonst och satanism.
  • Bön för Tjernobyl mfl. av Svetlana Aleksijevitj – flera av den nobelprisade författarens böcker har förbjudits i Belarus på grund av samhällskritiskt innehåll.
  • Anne Franks dagbok – förbjuden i Libanon eftersom det ansågs vara sionistiskt propaganda, men också förbjuden i skolor i Florida och Texas för att det sexuella innehållet.
  • Kapten Kalsong-serien av Dav Pilkey – har förbjudits lokalt på skolor och bibliotek i USA för att innehållet uppmuntrar barn att ifrågasätta auktoriteter. Böckerna får inte säljas i Ryssland då de anses vara homosexuell propaganda.

En längre lista på förbjudna böcker finns här. Många av dem är skrivna av erkända och prisbelönade författare och anses av många ha en självklar plats i världslitteraturen, andra är smalare titlar och här finns också populära kioskvältare. Påfallande många böcker är ungdomsböcker som anses innehålla för många svordomar, ha ett alltför explicit sexuellt innehåll eller bara handlar om hbtqia+-ungdomar.

Det känns helt galet att sitta här och skriva de orden år 2024. Det är verkligen en skrämmande utveckling i samhället att vindarna blåser mot ett mindre tolerant samhälle när det istället borde bli mer inkluderande.

Men över 700 bibliotek, bokhandlare och skolor deltar i årets Banned Books Week Sverige och kommer att på olika sätt att uppmärksamma förbjuden och censurerad litteratur runtom i världen. Håll koll på Dawit Itsaak-bibliotekets och Svenska Pens Instagramkonton, och inte minst ditt lokala bibliotek, för att se vad som händer i vecka.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

3 svar på “Banned Books Week Sverige

  1. Jag undrar var hittade författaren informationen att Harry Potter är förbjuden i Grekland. Jag var ett barn när böckerna publicerades i grekiska översättningar och filmerna kom ut på biograferna. Jag försökte hitta nån källa på grekiska som pratar om det men finns ingenting. Finns nån källa på det som författaren använde?

    1. Det kommer från Svenska Pens hemsida som jag har länkat till. Men det står också förtydligat att förbuden har framför allt skett på skolor med religiös inriktning. Så inte ett allmänt förbud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.