Carinas halvtidsrapport

Så blev det äntligen dags för bokmässa igen. Jag jobbade in i kaklet i onsdags och tog tåget ner från Stockholm till Göteborg i ottan på torsdagen, så när jag ramlade in på mässan framåt förmiddagen kände jag mig lite yrvaken och ostrukturerad, men samtidigt pepp och förväntansfull. Same procedure as every year, James.

Både torsdagen och fredagen har rasslat iväg i ett himla tempo. Jag har både hunnit hälsa på och umgås med vänner och bekanta i vimlet, klappat på oemotståndliga bokhögar (och köpt fler böcker än jag hade tänkt, men min självdisciplin verkar också vara på minisemester), provsmakat lax/purjopizza, gråärtshummus och grön ost, lyssnat på nyskriven outgiven musik samt så klart lyssnat på en hel massa seminarier och samtal.

Några av mina höjdpunkter hittills:

  • 1990-talets långa skugga var ett seminarium som handlade om de avregleringar som gjordes under 90-talet och vilken effekt de har haft på samhället, ekonomin och arbetsmarknaden sen dess. Panelisternas (Andreas Bergh, Karin Pettersson, Ali Esbati, och Joakim Broman) olika politiska tillhörigheter, yrken och bakgrunder gjorde att de inte höll med varandra om allt, men diskussionen var respektfull och de var ganska överens om att de som fattade de politiska besluten när det begav sig nog till exempel inte såg dagens skolmarknad framför sig.
  • Tisdagsmagasinet var en livepoddinspelning på lite samma tema som 90-talsseminariet. Eller innehållet var ju egentligen inte alls likt, men det var personer (Jesper Bengtsson och Cecilia Malmström) med olika politisk hemvist som diskuterade aktuella politiska ämnen. Båda lyssnade intresserat på varandras tankar och bemötte sen lugnt. Godis för mina öron eftersom jag är intresserad av politik och samhällsfrågor men har tröttnat på pajkastningen i många politiska debatter.
  • Ella-Maria Nutti som har skrivit Kaffe med mjölk och nya Till träden blev intervjuad i sitt förlags monter. Hon pratade om hur hon tycket att det är spännande med det lilla, hur det kan vara så stort och hur svårt det kan vara att kommunicera med nån man tror att man känner bara för att man borde göra det. Hennes böcker handlar om relationer mellan personer som råkar vara samer, men att det är en svår balansgång att nämna det samiska och att både undvika att de med samisk bakgrund ska känna sig skrivna på näsan och att vi utan ska känna oss utanför.
  • Kärlek och kolonialism – Karolina Ramqvists Den första boken utspelar sig delvis på Jamaica och Yvonne Adhambio Ouwars Stoft i Kenya. Idag blev de intervjuade av Amat Levin och det blev ett intressant samtal om minnen, hur vi väljer att framställa vår historia och om hur vi individer påverkas av samhällets strukturer.
  • Sverige i Nato – hur gick det till och vad händer nu? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson har skrivit boken Högt över havet – Så övergav Sverige alliansfriheten som handlar om Sveriges väg in i Nato. Med den boken som utgångspunkt diskuterade författarna Natoprocessen med Daniel Suhonen (Katlys, S) och Linda Jerneck (Expressens ledarsida, tidigare LUF) under ledning av Sharon Jåma. Det är imponerande hur något till synes så torrt kan bli så spännande, lättlyssnat och fullt av anekdoter och politiskt spel. Jag hade önskat att framtiden hade kunnat få lite mer utrymme men det hanns inte med.

Det jag har saknat på mässan hittills är de stora (och små) skönlitterära författarna, främst då i salarna med de längre seminarierna. Det är visserligen bra att många av dem verkar ha flyttat ut till scener och monterprogram som är tillgängliga, men det är synd att de då blir knappt hälften så långa. Kanske får skönlitteraturen ta större plats i helgen?

Carina

Smålänning i Stockholm som främst läser romaner, deckare och en och annan YA. Jag älskar fina formuleringar och vackert språk men är lite rädd för lyrik.

Visa alla inlägg av Carina →