Vi är nog många som är överens om att boken alltid är bättre än filmen, men när det gäller tv-serier så tycker jag att de finns flera exempel där tv-serien kanske inte är bättre än boken, men tillför något mer som gör att upplevelsen av bokens innehåll och karaktärer växer. Jag har satt ihop en ytterst subjektiv lista med några sådana tv-serier.
Big Little Lies (2017-2019) fick två säsonger och det är bara den första som baseras på en bok av Liane Moriarty, men författaren skrev manuset till säsong 2. Något som hänt gällande tv-serier är att de bästa skådespelarna mer än gärna är med i dem och här finns en rad stjärnor. Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Adam Scott, Alexander Skarsgård och Meryl Streep är bara några av dem. Liksom i boken vet vi redan från början att något hemskt har hänt, men vi vet inte vad. Därefter lär vi känna en grupp mammor med barn på samma skola och via dem några av männen. Välspelat och riktigt bra. Serien finns att se på HBO Max och Amazon Prime.
En dag (2024) är en serie bestående av 14 avsnitt som baseras på boken med samma namn av David Nicholls från 2009. Boken blev film 2011, men den tycker jag att du kan hoppa över. Dexter och Emma som träffas första gången på en examensfest i Edinburgh. Vi återser dem 15 juli varje år och får följa deras liv från 1988 till 2007. Deras förhållande går verkligen i vågor, liksom deras liv, men de släpper aldrig riktigt taget. Både Leo Woodall som spelar Dexter och Ambika Mod som spelar Emma gör ett riktigt bra jobb och vi får också lära känna några charmiga bifigurer, som jag inte tror fick lika stor plats i boken. Det här är en riktigt bra tv-serie som finns att se på Netflix.
Normala människor (2020) baseras på Sally Rooneys bok från 2018 och här blir det väldigt tydligt att tv-serien ger en annan bild av karaktärerna än boken. Det handlar inte om att serien inte följer boken, utan om att vissa saker karaktärerna gör blir lättare att förstå. I tolv avsnitt lär vi verkligen känna Marianne och Connell som skildras fint av Daisy Edgar-Jones och Paul Mescal. Inte konstigt att de båda fått stora roller efter sin insats. När jag hade sett sista avsnittet ville jag direkt läsa om boken, men det har ännu inte blivit av. Boken är självklart bättre, men jag gillar hur tv-serieskaparna utnyttjat formatet på bästa sätt. Serien finns att se på svtplay.
Daisy Jones & The Six (2023) baseras på en bok av Taylor Jenkins Reid som jag verkligen älskade. Den är bättre än tv-serien, men serien har något annat som boken saknar, nämligen musik och skådespelarna Riley Keough och Sam Claflin som spelar Daisy Jones och Billy Dunne sjunger själva bandets låtar. Den förstnämnda är barnbarn till Elvis, så att hon kan sjunga är kanske inte så konstigt. Precis som i boken bygger ramberättelsen på intervjuer som görs med det forna succébandet Daisy Jones and the Six. Det har gått många år sedan bandet splittrades och för personen bakom kameran berättar de om hur bandet startades och blev framgångsrika. När sångerskan Daisy Jones blir en del av det band som bröderna Graham och Billy startar förändras allt. Dels blir de mer framgångsrika, men konflikterna växer rejält. Serien finns att se på Amazon Prime.
Nio främlingar (2021) baseras på en bok av Liane Moriarty och det är en av hennes sämre böcker. Här skulle jag nästan säga att tv-serien är bättre än boken och det kan vi tacka skådespelarna för. Nicole Kidman spelar Masha som äger ett hälsohem där nio personer checkar in. Min favorit är Frances som spelas av Melissa McCarthy, men även Luke Evans som spelar Lars Lee är riktigt bra, liksom Mashas assistent Yao som spelas av Manny Jacinto. Tranquillum som stället heter är riktigt skumt och det är en ganska knäpp, men underhållande skildring vi bjuds på. Serien finns att se på Amazon Prime.
En helt vanlig familj (2023) baseras på Mattias Edvardssons spänningsroman och sådana är alltid lite svårare att se om du läst boken, då överraskningsmomentet är borta. Jag tycker ändå att tv-serien tillför något och uppskattade den, trots att jag hade boken i ganska färskt minne. Vissa saker får mer fokus i serien än i filmen och jag tycker faktiskt att det blir spännande även om jag vet hur det slutar. Huvudrollsinnehavaren Alexandra Karlsson Tyrefors är ett fynd och hennes skildring av Stella imponerar. Serien finns att se på Netflix.
Heartstopper (2022-) Än så länge finns två säsonger av serien som bygger på Alice Osemans grafiska romaner om Charlie och Nick. Den sjätte och avslutande boken är på gång, liksom den tredje säsongen av tv-serien som baseras på den femte boken. I en konservativ, brittisk värld med pojk- och flickskolor har Oseman skapat ett queert universum där det är okej att vara precis som man vill. Skådespelarna är i vissa fall vansinnigt lika sina tecknade förlagor. Speciellt Joe Locke som spelar Charlie, ser ut att ha rest sig från boksidorna. Serien finns att se på Netflix.
Samtal med vänner (2022) är också den baserad på en bok av Sally Rooney, men den tyckte jag faktiskt inte var jättebra när jag läste den. Tv-serien är däremot väldigt välgjord och jag får en annan bild av karaktärerna. Frances och Bobbi är fortfarande rätt omogna tjejer, men jag förstår dem mer och tycker faktiskt om dem mer också efter att ha sett dem skildras av Alison Oliver och Sasha Lane. Serien finns att se på svtplay.
2 svar på “Linda listar bra tv-serier baserade på böcker”