Gästbloggare: Bengtsson och Wigers

Efter att ha gett ut böcker på eget håll slog Peo Bengtsson och Valle Wigers för några år sedan sina påsar ihop och började skissa på thrillers med kvinnlig huvudperson och internationell touch. Båda kände ett behov av att pröva någonting nytt för att utmana sig själva i sina författarskap och bestämde sig för att skriva spänningsromaner som var någonting annat än polisdeckare. Efter att ha kommit topp tre i Sveriges största manustävling arrangerad av förlaget Lava och Adlibris visste de att de hade gjort någonting rätt och fortsatte skriva tillsammans. Trilogin om Kirsten avslutas i höst/vinter. Här berättar de om sin gemensamma resa.   

Valle: Vi hade båda tidigare gett ut böcker på var sitt håll så när Peo kontaktade mig våren 2020 med idén att skriva ihop var det främmande terräng för oss båda. Vi var inte bekanta, men hade läst varandras grejer. Så vi träffades på en bar och pratade om författare vi gillade och varför och kände instinktivt att det lirade, som en lyckade date. Richard Yates, en författare vi båda uppskattar mycket, hävdade att ”I’m only interested in stories that are about the crushing of the human heart.” och det blev något av vår ledstjärna. Om man ska lägga så mycket tid som det tar att skriva en roman måste det betyda någonting för den som skriver och förhoppningsvis också för den som läser. Vi ville inte ägna oss åt bagateller utan skriva någonting där vi menade allvar och var stolta över slutresultatet. Samtidigt var vi sugna på att försöka oss på genrelitteratur och då låg spänning närmast till hands, vi ville åt mörkret och skapa komplexa karaktärer. 

Peo: Jag hade ett synopsis och vi började bolla fram och tillbaka under ett par månader tills vi visste vilken historia vi ville berätta och utifrån vilket perspektiv. Så växte Dit Antiloper kommer för att dricka och vår hjältinna Kirsten fram.

Processen fram till att hitta rätt förlag:

Valle: Vi såg att LAVA och Adlibris anordnade en manustävling och tänkte varför inte? Redan innan Antiloper släpptes hade vi börjat arbeta på uppföljaren, utgivningen gav oss verkligen blodad tand och vi kände oss långt ifrån färdiga med Kirsten. Vi stänger hennes resa kommande vinter med avslutande delen i trilogin. Vi har lärt oss en del under vägen och tycker att trilogin blir starkare för varje del.

Peo: Eftersom vi får en del frågor på det, vill vi vara tydliga med att vi hela tiden har sökt en traditionell utgivning, där förlaget står för det ekonomiska och marknadsföringen och vi som författare levererar text. Det är exakt vad som har skett i fallet med LAVA och vår trilogi om Kirsten Hvitfeld. Förlaget har varit proffsiga i alla led så vi känner oss väldigt hemma där.

Om att skriva tillsammans

Valle: Vi har växeldragit, ofta skrivit ett kapitel och sedan lämnat tillbaka stafettpinnen. Ibland har en av oss fått feeling och vädjat om att få fortsätta med en viss scen eller ett särskilt parti. Det har varit en demokratisk process med högt i tak: Blod, svett och tårar, men samtidigt väldigt lustfyllt, vilket nog är en förutsättning för att med gemensamma krafter färdigställa något så pass komplext som en, eller snarare tre, romaner. En fördel vi har upptäckt är att det alltid finns en deadline, någon sitter där tvärs över landet och väntar på text, så det gäller att leverera. Skrivandet är annars ett ensamt värv, plötsligt är man en duo, det är härligt!

Om gästbloggarna

Peo Bengtsson är född i Lund och uppväxt i Halmstad. Han har en gedigen lista romaner bakom sig: Mannen utan RyggradKärleken passerade här en gång, Så länge du är min syster, Vara Frank, Min bästa väns fru, Vindstilla dagar på öde platser samt Önskebrunnen, en Storytel original serie tillsammans med Felicia Welander. Peo bor numera i Stockholm och låg bakom bloggen ”Stockholm Under Ytan”, med över 400 000 läsare genom åren. Han deltog regelbundet i podden ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker”, där ett antal författare och bokbloggare diskuterade litteratur i ett nytt avsnitt varannan vecka.

Valle Wigers är född i Halmstad och romandebuterade 2013 med uppväxtskildringen God natt, oktober och har de senaste åren publicerat flertalet noveller. Hans guidebok om Berlin kom ut första gången 2005 och har därefter tryckts i två reviderade upplagor. Därtill skriver han kulturjournalistik och översätter barn- och ungdomslitteratur från tyska. Han är aktuell med romanen Berlingryning, som tar avstamp i 90-talets Berlin. 


Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.