Uppbrott och omstart

Det hade varit kul att vara en sådan där spontan och rolig person som gör nya saker hela tider, men jag är inte hon. Att jag varit ihop med samma man sedan 1997, jobbat på samma ställe sedan 2007, och bott i samma hus sedan 2015 (ett hus som ligger typ 500 meter från det förra huset vi flyttade in i 2005) har sin naturliga förklaring. Jag hatar förändringar och har inte energi eller mod nog att börja om. Nu är det inte helt sant, för från min trygga vardag har jag testat rätt mycket nytt, men det går bara att göra eftersom jag har en stabil grund att stå på. Att behöva genomleva någon av alla bokkaraktärers uppbrott och omstarter hade varit fruktansvärt. Jag hatar att börja om och varför var och varannan feelgoodroman handlar om det har jag svårt att förstå. Vad är det som är mysigt med uppbrott och omstart? Väldigt lite om du frågar mig.

Att bli dumpad och sedan tvingas flytta är en vanligt premiss i böcker som handlar om nystart. Den sortens nystart vill jag gärna undvika. Ett minst sagt oväntat sätt att börja om, sett till bostaden, är Sambo på försök av Beth O’Leary. Om jag ska börja om i ett nytt boende hade jag helt klart föredragit att göra det utan en okänd sambo som sover i min (sin) säng om dagarna. Boken är bra dock och frågan är om inte tv-serien är ännu bättre. Ovanligt, men i detta fallet sant.

Huvudpersonerna Harriet och Wyn i Min lyckliga plats av Emily Henry, verkar tycka att det är lite jobbigt att bryta upp och börja om. De åker för att träffa sina närmaste vänner som de känt hur länge som helst, men orkar inte riktigt berätta. Istället behåller de ringarna på och försöker låtsas som att allt är som vanligt. Inte det lättaste ska det visa sig, kanske för att de inte varit ihop på ett halvår.

I Lucy Diamonds En sommar i Brighton är det flera personer som börjar om. Georgie flyttar med sin pojkvän till Brighton och hoppas kunna göra karriär som journalist. En ovanlig nystart i böckernas värld, då den dels inkluderar en pojkvän och dessutom ett yrke som inte kan kopplas till något ätbart. Den som står för den nystarten är Rosa, som arbetar med det hon gillar mest, nämligen mat. Georgies nystart skulle jag dock kunna tänka mig, gällande yrke och bostadsort, men minus den stroppige pojkvännen. Spoiler-alert, eftersom det här trots allt är en feelgoodroman så löser sig det problemet.

Flora flyttar hem i serien om den lilla ön i havet av Jenny Colgan, som inleds med Sommar på den lilla ön i havet. Från att ha jobbat i storstaden återvänder hon till ön Mure när en klient ger henne ett uppdrag. Hade jag fixat att göra den nystart som Flora gör? Jag säger bestämt nej. Att flytta hem är i sig inget jätteproblem, men att bo på en liten ö långt ute i ingenstans är verkligen ingenting för mig. Dessutom flyttar Flora in i sitt gamla föräldrahem, tillsammans med andra familjemedlemmar och nej, det hade jag inte fixat. Att baka och jobba på hotell, som är det Flora senare sysselsätter sig med är verkligen inte lockande.

Bland de värre nystarter jag kan tänka mig är den som Linn och Oskar gör i Hotell Två Systrar av Annika och Jessika Devert. De renoverar ett gammalt hotell i Änggården i Göteborg och sedan driver de både hotellet och ett café. Inte ens de själva verkar tycka att det är så speciellt kul, men så har det fått världens mest otrevliga granne på halsen också. Jag förstår inte varför nystart så väldigt ofta måste involvera bakverk. Det verkar vara otroligt vanligt att just starta café eller kanske en restaurang. Hotell är lite mer ovanligt, men kanske ännu jobbigare. Usch och fy för jobbiga gäster, rum som behöver städas och ännu värre, all mat och fika som ska fixas.

Anna Fredriksson har skrivit trilogin om Pensionat Pomona, där vi får följa Sally som ärver ett hus på Österlen. I den inledande boken Mellan himmel och hav flyttar Sally från ett ganska misslyckat liv i Stockholm, till huset hon ärvt. Den nystarten kan jag förstå. Varför hon bestämmer sig för att starta pensionat är svårare att relatera till. Den stackars människan håller på att jobba ihjäl sig, men å andra sidan i en trevlig miljö. Jag tror helt enkelt att jag är för lat för att göra en nystart som betyder mer jobb.

Möjligen hade jag kunnat tänka mig att röja och fixa i en gammal bokhandel, som Carmen gör i Jenny Colgans Jul i den lilla bokhandeln. Hon undviker dessutom ö-livet och se öar, de skrämmer mig. Bättre då att bosätta sig på fastlandet i Skottland, även om Carmen inte verkar tycka att det är jättekul att vara nära sin syster. En syster som hon varit avundsjuk på så länge hon kan minnas. De kommer ändå närmare varandra än vad man först kan tro och det är väl ändå en av de trevligaste bland nystarter.

Egentligen handlar det kanske mest om att faktiskt uppskatta det liv man lever och göra det som känns bäst. I Matt Haigs Midnattsbiblioteket dör Nora och hamnar i det bibliotek som finns på vägen mellan liv och död. Hon får chansen att justera sitt liv och leva om valda delar, så att slutet blir ett annat. Visst tänker jag ibland att vissa saker hade kunnat vara annorlunda, men faktum är att det är få saker jag ångrar. Varken sådant jag gjort eller inte gjort. En nystart för min del, skulle betyda att större delen av mitt liv förblev som det är. Kan det ändå kallas nystart?

Vad skulle du göra om du började om? En flytt eller ett karriärbyte? Är du sugen på att baka, som ”alla andra” verkar vara? Drömmer du om att renovera och driva hotell? Eller är du helt enkelt nöjd med det liv du har?

Photo by Jan Tinneberg on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.