Daria Serenko från Ryssland och Serhij Zjadan från Ukraina.

Ibland är nystarten högst ofrivillig och ovälkommen

Nystart är månadens tema på Kulturkollo och det är såklart en nystart för mig att får vara med i detta fina gäng. Men jag tänkte inte skriva mer om det i det här inlägget, utan fokusera på nystart som jag läst om i två aktuella böcker. Det är inte alltid en nystart är frivillig och kanske heller inte önskvärd. För författarna Serhij Zjadan från Ukraina och Daria Serenko från Ryssland blev den 24 februari 2022 en ofrivillig och oönskad nystart för dem båda.

Serhij Zjadan är poet och författare boende och verksam i Charkiv. När Ryssland påbörjade sin fullskaliga invasion av Ukraina 2022 stannade han i staden och hjälpte behövande. Han är född och uppvuxen i Luhansk Oblast och han har skrivit böcker som rör hopplöshet och även krig, före 2022. 2017 kom hans bok Internatet ut i Ukraina, men den skulle lika gärna kunna vara skriven efter 2022. I Sverige gavs den ut hösten 2023 på Ersatz förlag.

Internatet handlar om en man, Pasja, som lämnar ditt hem för att hämta hem sin systerson som bor på ett internat. Det är i samma stad, men skolan har hamnat i ett område där det ständigt skjuts. Pasja försöker ta sig dit genom öde bostadsområden. Alla har flytt. Ibland har han sällskap med personer och ibland är han ensam. När han väl hämtat systersonen börjar deras gemensamma vandring genom krutrök och över minfält.

Internatet är en fantastiskt jordnära skildring av krig. Det är oerhört konkret och trots det är det inget frossande i elände och det är inte så svårt att ta sig igenom berättelsen. En annan dimension är att Pasja är lärare i ukrainska, något som har stor betydelse för hans identitet. Serhij Zjadan har nominerats till nobelpriset i litteratur av den polska vetenskapsakademin och jag kan tänka mig att om han fortsätter att skriva såhär så kan han väl få priset om några år. Men han är fortfarande ung i det sammanhanget, född 1974.

Den ryska aktivisten och feministen Daria Serenko dömdes den 8 februari 2022 till 15 dagars fängelse för ett inlägg på Instagram där hon uppmanade till taktikröstning. I boken Jag önskar mitt hem aska (2024 på Ersatz) berättar hon om de 15 dagarna i fängelset och hur hon försöker att leva för samtal i 15 minuter varje dag med sin man och sina vänner. Hon släpps den 23 februari 2022 och dagen efter vet vi vad som händer.

Daria Serenko fick kastas in i en helt ny verklighet efter att hon kom ut från fängelset. Hennes nystart blev lite senare i ett nytt land, på betryggande avstånd från Ryssland där hon riskerar långt mer än 15 dagars fängelse. Hon ville och vill såklart fortfarande, se ett annat Ryssland. Ett Ryssland som låter oskyldiga grannländer vara och där människor får skriva vad de vill i sociala medier och har mer än en ledare att välja på.

Hanna

Läser mycket, gärna flera böcker på samma gång. För det mesta läser jag kvinnor och feministisk litteratur men också författare från hela världen. Blandar feelgood med feelbad och fiktion med fakta, men helst läser jag en roman vid husväggen på landet med mina nya lässolglasögon.

Visa alla inlägg av Hanna →

3 svar på “Ibland är nystarten högst ofrivillig och ovälkommen

  1. Jag läste Serenkos första bok Flickor och institutioner när jag hade läst din text här. Ingen bok om nystart direkt, men satan vad bra den var. Tack för tips om författare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.