Igår satt den danska författaren Solvej Balle på Författarscenen på Malmö stadsbibliotek och samtalade med Torbjörn Flygt om sin kritikerrosade romanserie Om uträkning av omfång. Det var meningen att jag också skulle ha varit där. Ja, inte på scenen förstås, men i publiken.
Det var en av de saker jag hoppades på nu när vi nystartar Kulturkollo, att det skulle ge mig den där extra sparken i baken att komma iväg på intressanta författarsamtal lite oftare. Nu ville livet annorlunda idag, men en bra sak som kom ur pandemin är att nästan alla evenemang nuförtiden går att se digitalt och jag kunde därför ändå lyssna. Det är jag väldigt glad för, samtalet var väldigt fint och Solvej Balle gav ett mycket sympatiskt intryck. Hon svarade ödmjukt och med glimten i ögat på Torbjörn Flygts frågor och verkade uppriktigt glad över allt beröm som böckerna fått.
Bokserien Om uträkning av omfång består av sju böcker. Författaren, som fick idén till handlingen för över 30 år sedan, hade inga tankar på att det skulle bli ett så omfattande verk. Hon tänkte hela tiden att hon skrev på en roman, men den blev med tiden allt mer omfattande. Handlingen i boken har alltså marinerats länge, men det var först under det första pandemi-året som Solvej Balle hittade tid att börja skriva. Fem delar har kommit ut på danska och tre på svenska.
Huvudpersonen heter Tara Selter och författaren har placerat henne i den fiktiva nordfranska byn Clairon-sous-Bois. Hon bor med sin man Thomas och tillsammans driver de ett nätantikvariat. Den trivsamma och lugna tillvaron ändras på ett märkligt sätt för Tara, när hon finner sig fast i tiden. I hennes värld är varje dag den 18 november och alla runt omkring henne upplever dagen för första gången. Men Tara upplever den för andra, femte, tionde, femtionde, hundratjugoförsta gången … Nu när vi pratar om nystart på Kulturkollo är det ju oftast med en positivt innebörd, men här kan man snacka nystart på det allra sämsta tänkbara sätt.
Det är en intressant situation författaren har placerat sin huvudperson i. Tara kommer ihåg allt som har hänt, men Thomas är lika ny inför varje 18 november som han var den första gången. I början vädjar Tara till honom, återberättar vad som hänt, får honom att tro på att tiden har stannat och de gör planer för att bryta mönstret. Men förr eller senare tar dagen slut, Thomas somnar och vaknar nästa dag igen utan att ha något minne av vad Tara berättat eller vad de har gjort. Frustrationen växer hos Tara som börjar irritera sig på att allt upprepar sig, att alla gör och säger samma saker vid exakt samma tid och att ingenting förändras. Att inte kunna skapa nya minnen med andra människor och att inte kunna dela med sig av händelser gör livet väldigt ensamt för henne.
Det var också detta som Torbjörn Flygt var mest intresserad av för många av de frågor han ställde till Solvej Balle handlade om hur hon hade byggt upp premisserna för Taras situation och vilka spelregler som hon förhöll sig till när hon skrev böckerna. Men författaren konstaterade att spelreglerna skapades vartefter hon skrev och att de ibland var lika överraskande för henne som för Tara.
Jag har bara läst den första boken ännu och när jag började läsa var jag lite hälsosamt skeptisk, som man är när böcker är väldigt omskrivna, men jag sögs snabbt in i bokens handling och lättflytande språk. Språket uppehöll sig Torbjörn Flygt också vid. Han menade att språket är ”lätt” i den allra bästa bemärkelsen och att saker som kan ta andra författare flera sidor att skriva fångas i två meningar av Solvej Balle. Hon trodde sig ha god hjälp av att tidigt i sin författarkarriär främst ägnat sig åt att skriva kortprosa och där fått bra övning i att vara kort och koncis. Samtidigt menar hon att Tara inte är det, utan gärna tar till flera olika liknelser för samma sak när hon ska försöka sätt ord på sin situation.
Det timmeslånga samtalet tog slut snabbt och jag är säker på att det finns många fler intressanta aspekter av böckerna att tala om, men både författaren och hennes samtalspartner var noga med att inte avslöja för mycket om handlingen i kommande böcker. Torbjörn Flygt liknade läsningen av de olika delarna i serien med rum och att när läsaren precis har fått grepp om läget och tror sig ha koll på rummet, så öppnar författaren en dörr mot ännu ett rum som är större än det förra. Men det är fortfarande den 18 november …
Jag blev som ni kanske förstår ännu mer pepp på att fortsätta att läsa fler delar i Om uträkning av omfång. Har du läst? Lämna gärna en kommentar.
Titel: Om uträkning av omfång 1
Författare: Solvej Balle
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2023