Om att börja om

Rubriken på detta inlägg är mångbottnad och flertydig. Det är mitt första inlägg på tre år. I tre år har jag visserligen läst böcker, men inte skrivit en rad om dem. Jag har saknat det här. Det var en dimension av läsningen som liksom försvann. Läsningen fladdrade iväg och ersattes ständigt av nya intryck. Genom att skriva om böckerna och läsupplevelsen så får jag dels bearbetat och reflekterat utifrån innehåll och form, dels placerar jag läsningen i ett något mer välorganiserad fack av mitt skraltiga minne. Så jag börjar om.

Sedan nyår har jag läst flertalet böcker som handlar om nystart och som utspelar sig i svunnen tid. Och jag tänker lyfta fram tre av böcker. Böcker som ger oss en möjlighet att reflektera över att börja om, förändring och nya möjligheter, samtidigt som de skildrar mänskliga relationer på ett gripande sätt.

Jag månne vara sist på bollen, men jag har börjat att läsa den episka Stadserien – en serie om fem romaner av Per Anders Fogelström. Mina drömmars stad är den första delen och det är en oerhört fascinerande skildring av ett dåtida Stockholm. I denna klassiska roman följer vi människor från olika samhällsklasser i allmänhet och Henning i den lägre samhällsklassen i synnerhet i 1800-talets Stockholm. Henning flyttar in till Stockholm år 1860. I de följande böckerna får man följa hans ättlingar under det kommande århundradet. Genom Hennings ögon får vi inte bara en inblick i stadens utveckling utan också en skildring av individernas strävan efter en nystart och en bättre tillvaro, trots de hinder de möter på sin väg.

Miljöskildringarna är knivskarpa utan att ta över handlingen. Jag är där. Jag är klättrar upp på berget på söder, jag står på bryggan med tvätterskorna, jag känner stadens odör och hör hammarslagen som tyder på en stad som ständigt växer. Om jag verkligen inte är sist på bollen, utan även du har denna läsning framför dig: läs den!

Den andra boken är kanske inte lika fängslande men ack så intressant att läsa. I Matrix tar författaren Lauren Groff med oss till 1100-talets England. Huvudpersonen Marie de France hamnar i kloster driven av omständigheterna i hennes liv och blir så småningom abbedissa. Boken skildrar en kvinna som söker nystart och som har en strävan efter autonomi och mening i en tid av förändringar. Spontant tänker man kanske sig att klosterlivet är ett begränsande och inlåst liv, men i och med inträdet i klostret bryter sig Marie loss från de traditionella könsrollerna och väljer en väg som ger henne frihet och självständighet. Få kvinnor förunnat i 1100-talets Europa.

Det är svält och sjukdom, det är kungligt kontra kyrkans styre, det är en omvärld som hotar, men det är också en värld av vänskap mellan kvinnor, om att slå sig fri och våga starta på nytt.

Den tredje och sista boken är Lina Nordquists Dit du går, följer jag. Åter igen är vi i dåtiden Sverige, vid sekelskiftet 1900. Unni tvingas att fly från Norge och vandrar tillsammans med kärleken Armod och lille Roar till Sverige. Den lilla familjen når efter stor möda Hälsingland för att finna ett nytt hem, en ny start. Berättelsen om Unni växlas med en annan kvinna, Kåra, som lever drygt sjuttio år senare och är Roars svärdotter. Det är en brutal historia som skildrar svältår, missväxt och fattigdom. Hur långt är en mor beredd att gå för sina barn? Vart i världen vänder man sig när man lever på lånad mark och har ett mörkt förflutet?

Det är en gripande berättelse som verkligen berör in på djupet. Fattigdomen och svälten skildras obevekligt realistiskt och kallt. Samtidigt finns det en ständigt närvarande värme och kärlek i familjen och trots allt finns det fortfarande hopp mitt i eländet.

Den här boken drabbade mig hårt. Den kamp som var förenad med en nystart vid denna tidpunkt i vår historia är ofattbar. Det är mörker. Det är elände. Det är verkligen en bok för mig.

Dessa böcker bjuder in till en djupdykning i mänskliga relationer, livets utmaningar och samhällets omvandling. Genom att följa Henning, Marie och Unnis liv och utmaningar får vi reflektera över de olika möjligheter och hinder som en nystart kan innebära. Du får således inte bara en spännande läsupplevelse utan också möjligheten att utforska månadens tema: nystart. Och om att börja om.

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

3 svar på “Om att börja om

  1. Kul att du läst Mina drömmars stad. Jag älskade böckerna och skulle kunna tänka mig att läsa om dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.