Jag gör vad jag kan för att rymma vardagen just nu. Mina tankar pendlar mellan de förgrymmade ytterkanterna – antingen tar jag ofiltrerat in allt om Corona, smitta och presskonferenser eller så orkar jag inte med livet och hittar rymningsvägar i böcker och streamingtjänster. Vad gör jag då? Jo, läsflowet som inledde 2020 har otroligt fortsatt och jag läser som bara den. Och det är i många fall väldigt bra läsning.
En bok som jag läst för några dagar sedan är Det sextonde året av Kim Liggett. En bok som hämtat inspiration från såväl Atwoods Tjänsterinnans berättelse som Collins Hungerspelen. Det blir en intressant mix och blir ändå något helt eget.
Sextonåriga Tierneys nådeår närmar sig. Hon ska tillsammans med byns jämnåriga unga kvinnor ledas ut ur byn och till en isolerad plats långt bort i skogen.
Ingen talar om nådeåret. Det är förbjudet. Vi får veta att vi har kraften att locka vuxna män ur deras sängar, att få unga pojkar att förlora förståndet och att driva hustrur till vansinne av svartsjuka. Det är därför vi blir förvisade vårt sextonde år, för att släppa ut vår magi i naturen innan vi tillåts återvända till civilisationen.
Byn är ett partitaktiskt samhälle i sitt esse där det förekommer tvångsgifte, prygel och offentliga avrättningar. Kvinnorna ses som något såväl hotfullt som försumbart och unga kvinnor tros kunna utveckla farlig magi varför de under sitt sextonde levnadsår tvingas till ett nådeår.
Tierney är en ovanligt orädd ung kvinna och har svårt att se sin plats i detta mansdominerande samhälle. När hon kommer till den ödsliga plats som är tänkt att bli hennes hem under det kommande året inser hon snart att det störst hotet inte kommer från de jägare som dödar, flår och säljer delar av flickorna utanför staketet utan alla de unga kvinnor som hon ska leva tillsammans med.
Något märkligt kan jag ändå tycka att jag slukar en dystopi när jag lever mitt i en. Ni kan sätta i er grupper en stund och resonera kring det här.
På tal om märkligt; vet ni att det finns långt fler tigrar i fångenskap i Texas än vad som finns i det vilda i hela världen? Sjukt! Vi har just sett Tiger king – murder, mayhem and madness på Netflix. Den handlar om Joseph Allen Maldonado-Passage – mer känd som Joe Exotic – som har ett privat zoo med över 200 tigrar och andra exotiska djur. Joe Exotic är i sig en fascinerande karaktär som lever i polygami, skjutklara vapen i byxlinningen och med ett ego som är få förunnat.
Han har en ständigt pågående konflikt med djurrättsaktivisten Carole Baskin. Hon framstår till en början som en godhjärtad person som drivs av kärleken och omsorgen till de stora kattdjuren, men allt eftersom som dokumentären utvecklar sig så blir även hennes anläggning för vilda djur mycket tveksam. Är det ändå inte så att de drivs av samma drivkraft? Carole Baskin anklagas dessutom för att ligga bakom mordet på sin förre man och matat tigrarna med hans kropp. Och detta är bara två av alla de intressanta karaktärer som du kommer möta om vill rymma vardagen en stund.
Foto: Netflix