”Du ska svettas in våren” brukar det heta och visst är det lätt att tro att våren har kommit bara för att vi skymtar solen ibland, en sol som faktiskt värmer. Vi behöver dock tänka på att det ännu är vinter och att videungen bör sova vidare. En och annan tufsig tussilago har jag däremot sett. För övrigt är Videvisan av Zacharias Topelius som publicerades första gången 1869 i barntidningen Trollsländan, en av mina absoluta vårfavoriter.
En annan favorit bland vårvisor är Blåsippan ute i backarna står av Alice Tegnér. Även där finns rådet att vänta med att slänga av sig kläderna i den visserligen värmande vårsolen. Mor berättar för barnen att det inte är lämpligt att ta av strumpor och skor ännu, trots att blåsippan inte har ”varken skor eller strumpor på”. Nu är det ju inte bara Alice Tegnér som står bakom den kända barnvisan, även om det ofta är hon som sammanknippas med den. Texten är nämligen skriven av Anna Maria Roos som också stod bakom de kända läseböckerna Sörgården (1912) och I Önnemo (1917). Båda dessa böcker stod i min mormors bokhylla och tillhör mina absoluta barndomsfavoriter.
När visan om blåsipporna illustrerades var det Elsa Beskow som gjorde det. Även hon blev senare känd för en läsebok, nämligen Vill du läsa? vars första del gavs ut 1935. Hon gjorde illustrationer till flera av Alice Tegnérs visor och i boken Blåsippor, videungar och sockerbagare finns många av deras verk samlade. Blåsipporna dyker också upp i berättelsen om tant Grön, tant Brun och tand Gredelin och på bilden ovan syns tant Grön plocka blåsippor tillsammans med Petter och Lotta. Här på västkusten är blåsippor fridlysta och jag har därför aldrig plockat några. Vackra är de defintivt, men kanske vackrast av allt där de står i backen och ”niger och säger att nu är det vår”.
Vilka vårvisor tillhör dina favoriter?
Videvisan är jättefin. Jag har också en speciell faiblesse för ”Vintern ra”, kanske för alla goda minnen kring Valborg.