10 riktigt bra ungdomsböcker från 10-talet

Linda
2010-talet blev decenniet då böcker skrivna för unga blev böcker som lästes av alla. John Greens bok The fault in our stars utsågs till bästa bok av TIME Magazine 2012 och Suzanne Collins trilogi om Katniss, vars tredje bok Revolt kom ut 2010, inledde en trend av dystopier som fullkomligt dränkt ungdomsboksgenren de senaste åren.  Även Greens bok är faktiskt en del av en trend, det som lite skämtsamt kallas sick lit. Död, sjukdom och elände alltså, men också en hel del kärlek.

I dagens decennieåterblick listar jag tio riktigt bra ungdomsböcker som stannat kvar hos mig. De presenteras på det språk och i den ordning jag läste dem. Gällande utgivningsdatum har jag endast med böcker som kom ut för första gången efter 2010, så även om utgivningen på svenska skedde efter 2010 finns de inte med om de getts ut på originalspråk innan dess. Jag har också valt att bara ta med en bok av varje författare, för att få större spridning på listan.

Pojkarna av Jessica Schiefauer kom ut 2011 och belönades med Augustpriset samma år. En bok där leken med könsroller är central och en berättelse som inte liknar någon annan.

Himlen börjar här av Jandy Nelson kom ut 2010 på engelska med titeln The Sky is everywhere och gavs ut av Gilla förlag 2011. Berättelsen om Lennie vars syster dör är vackert, start och drabbande.

Antiloper är Ester Roxbergs debut från 2011. Boken gavs ut av förlaget X-publishing som verkligen var betydelsefullt för ungdomslitteraturens uppsving i Sverige. Antiloper handlar om Astrid och Ellen som är bästa vänner på gymnasiet. En av många bra böcker om psykisk ohälsa som kom ut under 10-talet.

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (2011) fick mig att gilla övernaturliga böcker och gav svenska läsare en egen dystopisk värld befolkad av häxor och annat läskigt, mitt i en helt vanlig svensk småstad. Trilogin om Engelsfors är stor (ungdoms)litteratur.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt gavs ut 2013 på svenska av Gilla Böcker, ännu ett förlag som haft stor betydelse för ungdomslitteraturens spridning. Tyvärr har det inte blivit någon mer bok Rifka Brunt, men som one-hit-wonder är hon fantastisk. På Bokmässan 2014 fick Kulturkollo möjligheten att göra en intervju med henne. Läs den här.

All the bright places av Jennifer Niven (2015) gavs ut på svenska med titeln Som stjärnor i natten samma år. En bok som hade kunnat vara helt nattsvart, men Niven är skickligare än så. Berättelsen om Theodore och Violet, som träffas i skolans klocktorn när en av dem tänkt hoppa, är helt fantastisk. Kulturkollo har träffat även Jennifer Niven och det är kanske den trevligaste författarintervju jag gjort. Läs den här.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius från 2016 är berättelsen om Maja och Kiruna, staden hon älskar. Ett ovanligt perspektiv i ungdomsboksgenren, även om böcker som utspelar sig i norr har blivit något av en trend de senaste åren kanske främst i böcker för vuxna. Jag har läst och gillat alla Laestadius böcker och att ha med henne på listan var självklart. Tio över ett belönades med Augustpriset 2016.

Du, bara av Anna Ahlund (2016) är berättelsen om Frank som är förälskad i John, en kille som han träffar första gången som sin systers dejt. Ahlund är en av många författare som bryter heteronormen och jag skulle säga att ungdomsboksförfattare är mycket bättre på att skildra sexualitet som självklar, även om den i vissas ögon är ovanlig. Normbrytarna behövs och de finns i ungdomsböckerna.

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld från 2018 är en briljant bok om sorg. Att föräldrar väljer att inte leva längre är något vi sällan pratar om, men det har kommit några böcker de senaste åren som tar sig an detta svåra ämne. Jägerfeld skyr inga ämne och tar sig alltid an dem med finess.

 

Vilka ungdomsböcker minns du från 2010-talet?

 

 

Photo by Eleonora Albasi on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →