Anna: Om några timmar så vet vi vilka titlar som fått Augustpriserna i år. Jag personligen tycker mycket om just det här priset, det är ofta böcker som är nominerade som passar min smak och jag försöker ofta att läsa alla nominerade i den skönlitterära klassen. I år kom livet emellan så jag kan inte göra en särskilt välunderbyggd gissning. De som jag har läst är Testamente, Osebol och Ålevangeliet som är nominerad i den fackboksklassen. Alla tre är fantastiska på sitt eget vis och alla tre vore välförtjänta vinnare. Ska jag önska mig någon av dem så får det bli Marit Kaplas Osebol. Om den skrev jag i somras:
Med ett vackert och utmejslat språk har Kapla gestaltat svensk landsbygd och man känner att berättelserna är äkta. Texterna bygger på intervjuer som hon gjort med de 40 vuxna som fortfarande bodde kvar i hennes uppväxtby för något år sedan. Allt mellan förlusten av byns livsnerv, bron, till vargens vara eller inte vara, ensamhet och kraften som finns att hämta i naturen avhandlas. Bristen på arbete, skola och annan service som försvunnit och hur befolkningen blir allt äldre blir som ett sluttande plan och skillnaden mellan vi och de, stad och landsbygd blir så uppenbar. Minnen av en svunnen tid, tankar om framtiden och samtid blandas och huvudpersonen i den här boken är platsen, byn.
Helena: Jag gjorde det oerhört lätt för mig inför kvällens gala. Jag har läst tre bra böcker, en ur varje kategori så jag kan ju bara hoppas på att de prisas av juryn. I barnboksklassen kammar således Sara Stridsberg och Sara Lundbergs Dyksommar hem priset och i skönlitterära och facklitterära klasserna blir det Osebol av Marit Kapla respektive Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm (men bland faktaböckerna säger den oförklarliga magkänslan att Ålevangeliet får priset). Dessa tre är alltså mina tre lästa bland de nominerade, de förtjänar alla att prisas, men jag håller det inte för omöjligt att någon av de andra böckerna också är bra, jag ska lästa några av dem längre fram så får vi se sen om jag är enig med juryn på lång sikt.
Linda: Jag har svårt att tänka mig att Dyksommar inte vinner priset för årets bästa barn- och ungdomsbok, men då har jag några titlar kvar att läsa. Det är dock en så ovanlig och så vacker bok att den känns självklar. Däremot är det inte någon självklar bok att läsa för barn, vilket kanske låter märkligt. Årets bästa skönlitterära bok är en kategori som jag läst ovanligt få böcker ur i år. Faktiskt bara en och en halv. Till skillnad från alla andra har jag inte lyckats komma igenom Testamente av Nina Wähä, som annars får ses som en favorit. Jag håller istället mina tummar för Barnet: en sonettkrans av Olivia Bergdahl, som knockade mig fullständigt. Fackboksklassen är som vanligt ganska ointressant för mig, men jag tror på Ålevangeliet, då den verkligen sticker ut, men hoppas ändå på Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf.
Anna: Fler kollomedlemmar har skrivit om några av titlarna. Kika gärna vad Ulrica tyckte om Mitt storslagna liv och Fannys tankar om Testamente.
Nyligen så nådde nyheten oss alla att 2017 års vinnare i fackboksklassen, den mycket spännande biografin över Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer nu har sålt fler än 200 000 exemplar. Ett jävla solsken är en av de titlar som verkligen nått ut till många. Om jag tänker på årets nominerade så är det nog ändå Ålevangeliet som skulle kunna göra precis det – nå ut till många och blir en julklappsbok under många granar.
Ikväll får vi se vilka titlar som vunnit. Jag sitter framför datorn och följer utdelningen!