Jag försöker hålla min hyfsat ajour med utgivningen av ungdomsböcker, dels för att det finns så himla många bra böcker som i första hand skrivits för unga läsare, men också för att jag jobbar med unga, som jag hoppas ska bli läsare om de inte redan är det. Mitt i allt elände som ungdomars läsning tyvärr är måste jag bjuda på ett litet ljus. Jag uppfattar att slukarläsarna kommit tillbaka, efter att ha varit borta under ganska många år. Långt ifrån alla mina elever läser, men de som läser gör det mycket och gärna. Nu är mitt undersökningsfält minst sagt begränsat, men jag hoppas att det ändå kan vara en liten, liten trend. Om vi ska kunna locka unga att läsa måste vi vuxna i deras närhet kunna tipsa dem om böcker som vi tror är relevanta för dem. För mig betyder det inte att de nödvändigtvis ska läsa om ämnen som ligger dem nära, men beroende på hur vana läsare de är behöver de olika grader av utmaning. För många kan det perfekta boktipset faktiskt vara avgörande.
Bland de ungdomsböcker jag läst den senaste tiden vill jag lyfta fram tre stycken som jag tror kan passa många. De är lika, men också väldigt olika.
Planeten Frank av David Yoon (Bonnier Carlsen)
Det här är David Yoons debutbok, men om ni tycker att namnet känns bekant kanske ni redan har läst något av hans fru Nicola Yoon. Planeten Frank handlar om Frank Li, som går sista året på high school och funderar mycket över framtiden. Att han ska läsa vidare är självklart och lika självklart är det att han ska skapa sig ett liv som gör hans föräldrar nöjda. Frank är andra generationens invandrare och för hans föräldrar är det sydkoreanska arvet otroligt viktigt. Så viktigt att de helt brutit kontakten med sin dotter, som valt att leva med en man som inte har sydkoreanska rötter. Inte konstigt då att Frank inte vågar berätta att han blivit kär i Brit Meads. För att trots allt kunna dejta henne skaffar han en passande låtsasflickvän i form av Joy Song, dotter till en av föräldrarnas sydkoreanska vänner som de regelbundet träffar. Genom att låtsas dejta kan Joy och Frank träffa sina äkta partners utan att föräldrarna får reda på det.
Planeten Frank är en bok som kretsar kring teman som identitet och kärlek, men också orimliga förväntningar från föräldrar. Att föräldrarna i fråga dessutom lever i ett utanförskap, som visserligen är självvalt men ändå problematiskt, gör inte livet lättare för barnen som först och främst identifierar sig som medborgare i det land de fötts i. Mest av allt är det ändå en klassisk amerikansk ungdomsbok om att lyckas i skolan, komma in på rätt universitet och hitta kärleken. Inte superoriginellt, men tillräckligt bra för att locka många. Jag blir inte förvånad om Planeten Frank blir film.
Bli kvar av Maja Hjertzell (Gilla Böcker)
Det här är en av de bästa ungdomsböcker jag läst i år och jag imponeras av hur mycket Maja Hjertzell lyckas säga med få ord, på få sidor. Bli kvar utspelar sig under en enda dag och vi får följa Lucas och Sofie från det att de vaknar i samma säng på morgonen, tills det blir kväll på en helt annan plats. De som varit vänner har nu blivit något annat och ingen av dem vet egentligen vad. Det de vet är att de har helt olika planer för sitt liv. Dagen vi träffar dem är nämligen dagen då Sophie ska flytta till Göteborg för att studera. Lucas däremot han vill stanna kvar och förstår inte riktigt varför det anses bättre att lämna hemorten än att stanna kvar och skapa sig ett liv där. I bilen på väg mot Göteborg får vi veta en hel del och det mesta av det som händer sker inom dem och i dialogen mellan dem.
Bli kvar handlar också om kärlek och identitet. Om det liv som är det bästa för en och hur svårt det faktiskt är att veta vad som är det. Det gäller att ta befäl över sitt eget liv och inte bara göra det andra kräver, men samtidigt finns det personer som är så viktiga att det kanske inte går att leva utan dem.
Välj mig av Christina Lindström (B Wahlströms)
Det är första dagen efter sommarlovet och Silje går som vanligt till skolan med sin bästa vän Mia. De har inte träffats under sommarlovet och Mia vet ännu inte det som alla andra vet. Hon vet inte att Siljes pappa har drunknat och att det verkar som att han själv valt att avsluta sitt liv. Silje blir tjejen med den döda pappan och ingenting är längre sig likt. Hemma finns mamma som sörjer, men som också verkar ha en del hemligheter. Där finns också en storebror som, liksom Silje, vill hitta en syndabock i mamman för att kunna skapa någon slags förståelse för hur det otänkbara har kunnat hända. Och så finns Alvin. Han som tillhör en skum församling, men som trots detta är någon som får Siljes hjärta att slå snabbare. När hon närmar sig Alvin förflyttar hon sig samtidigt längre bort ifrån Mia och deras förhållande förändras.
Även i Välj mig står kärleken i centrum. Den till en förälder, men också den första förälskelsen. Sorgen ligger som en skugga över boken och det är tungt att läsa om Silje, men samtidigt inte nattsvart. Budskapet är att de som är kvar måste fortsätta leva och jag tycker om att hoppet om ett bra liv finns kvar.