Nytt och fräscht ska det vara. I alla fall den här veckan, så kan vi återgå till våra betrodda gamla säkra kort nästa vecka igen. Den här veckan är vi däremot nyfikna på vilka primörer ni intresserar er för just nu? Eftersom jag älskar att äta, laga mat och även i viss mån att odla så blir min första fråga därför
1. Favoritmat på våren
Vad längtar ni efter när maj börjar spotta ut de första av årets grönsaker i diskarna i affären eller i grönsakslandet? Sparris? Färskpotatis? De första små tomaterna på plantan på balkongen? Själv är jag ju en sucker för just sparris. Inget säger vår så mycket som den där gröna stången. Och jag föredrar den gröna framför den vita men säger så klart inte nej till vit sparris heller.
Sedan vill vi också gärna veta om det är någon
2. Debutant
…som ni är extra nyfiken på eller vill puffa lite extra för? Tolka det fritt. Vi har valt att fokusera lite extra på bokdebutanter, men det finns ju fler kulturformer. Någons första skiva? Första låt? En debutant på filmduken? Spåna på. Själv är jag glad över att ha hittat ett alternativ till Babblarna här hemma. Ett nystartat litet förlag som heter Mima satsar på språkutveckande pekböcker och vi har redan hunnit läsa ”Hemma hos Mimmi” av Jim Gustafsson och Fredrik Hammarstedt ungefär 50 gånger.
Som vanligt gäller: svara i kommentarerna eller i egen blogg/valfritt medium, men länka gärna nedan så att vi hittar era inlägg.
1. Jag väntar på egna nypotatis (fast det är min man som odlar, inte jag.)
2. Pojken som följer sin skugga av Kadir Meral tycker jag är en bra debutroman. Jag har saknat böcker om invandrare av invandrare.
Åh, nypotatis!!!! Slurp! Så himla gott! Snart är de här! Kan också hålla med om att det borde finnas fler böcker om/av invandrare.
Nu skulle jag vilja göra en språkkarta över var man egentligen säger nypotatis. För mig är färskpotatis det självklara ordet, medan maken som har rötter i Småland säger nypotatis.
Ja, jag har blivit småländsk! Jag kommer från Dalarna där man säger färskpotatis men har bott i Småland i tjugo år. Nu fick jag fram detta, men jag tycker också att det är en dialektfråga.
http://www.nypotatis.se/ar-det-nagon-skillnad-pa-farsk-och-nypotatis/
Tack för länk! Ska kika. Spännande med ord och dialekter tycker jag. Lyssnade på Lars-Gunnar Andersson för länge sedan som visade en karta på var man sa spann och spade, respektive hink och spade.