Fångad, fängslad och fjättrad

helena-top

Du kan känna dig fången i din egen kropp, fängslad av dina egna mörka tankar eller vara ofri – fjättrad – av föreställningar om vem du borde vara, hur du borde tänka och känna. Du kan vara fängslad på ett såväl fysiskt som mentalt plan – du kan befinna dig i en situation som du har svårt att ta dig ur oberoende på vad eller vem som skapar väggarna.

Veckans tema har fått namnet ”Fångad, fängslad och fjättrad”, vilket vi har fått tolka helt fritt. Det kommer att handla om såväl kroppslig som själslig fångenskap – i stort och smått.

I litteraturen är temat fångenskap är tämligen vanligt tema. Jag tänker bland annat på Miraklet av Emma Donoghue som handlar om religionens fjättrande kraft och självsvältens fångenskap. Troende kunde betrakta de s.k. ”the fasting girls” under 1800-talet som mirakulösa och flickorna kunde förhoppningsvis nå helgonstatus. Den vetenskapliga läkarkåren hävdade dock att detta var bedrägeri och ett tecken på hysteri. I Donoghues bok får vi möta Anna, som är elva år och bor med sin djupt troende familj på den irländska landsbygden. Anna blir en fastande flicka, med en djupt religiös övertygelse. En väldigt intressant historia på flera vis.

I Room av samma författare möter vi en liknande tematik, men här handlar det om det fysiska fängelset. Jacks hela värld består av drygt tio kvadratmeter och hans mamma. Det ljudisolerade rummet är deras fängelse, och mamman, som blev kidnappad av en man, levde där ensam de första två åren innan Jack föddes. Den handlar inte bara om det fysiska fängelset kraft utan också om hur den kan påverka psykets väggar – vill man komma ut om man inte känner till något annat?

Om vi fortsätter gräva i det påtvingade mentala fängelset, så tänker jag inte helt osökt på Mats Strandbergs Hemmet, vars handling delvis utspelar sig på ett äldreboende för dementa patienter. Vi kan läsa Hemmet som vilken skräcklitteratur som helst, men det som är så spännande med Strandbergs författande är hur han får in skräck på flera olika plan i historien – såväl det självklara som det mer subtila – det mellan raderna. ”Det är inte i första hand det övernaturliga som skrämmer mig – utan den största skräcken är det mentala fängelse som patienterna befinner sig i. Klaustrofobin i det inre – demensen – den personliga fångenskapen och när du väl försöker och lyckas bryta dig ut är det ingen som tror på dig. Det är här den riktiga skräcken sitter.”

Som synes av ovan böcker kan veckans tema generera i många olika slag av ofrihet. Ni kommer att under veckan att få läsa om såväl vardagspusslets gissel till att leva inom fängelset gråa väggar.

Du är självklart varmt välkommen att vara delaktig – kommentera, länka eller skriv något eget! Välkommen in till Fångad, fängslad och fjättrad!

Foto: ”Hospital Unit, Alcatraz Prison” av Alexander C. Kafka

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →