Vi lever i en tid av migration, människor flyr eller flyttar av många olika anledningar. Det är förstås stor skillnad på om man flyr från något eller om man flyttar självmant men oavsett så betyder en fysisk förflyttning att man tvingas till att ompröva och bygga upp nytt. Att fly förtryck eller klimatförändringar, att flytta för att försöka skapa en framtid för sig och sin sina barn, att flytta för att studera eller arbeta eller så kanske väljer man att flytta till solen på äldre dar? Flyttar man från något så kommer man automatiskt till något nytt, hur mycket av sin identitet tar man med sig och hur är det egentligen med ordet nystart? Är det ett modeord eller är det något som människan behöver göra då och då?
Ja, ni hör. I det här introt finns det bara mängder av funderingar och inga svar. Under veckan kommer vi här på kollot att fundera vidare, dessutom sätter ett nytt Kulturkollo läser igång på torsdag. Där kommer vi att samtala om Hägern av Lise Tremblay som (av en händelse) handlar om det där att flytta från och flytta till. En av männen i boken som återvänt till sin barndomsby på äldre da’r uttrycker det så fint:
Egentligen tror jag att jag aldrig riktigt åkte. Jag har dragit med mig byn, orörd. Min ungdoms by, inte den som jag kom tillbaka till för att bo i.
Välkomna till veckans tema. Det som vi kallar flytt, flyttade, flyttat!
Själv har jag flyttat 24 gånger, bytt land en gång, innan jag skrivit min bok, så tipsar jag om en mysig flytt:
https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/08/den-lilla-bokhandeln-runt-hornet-av.html
Ja, vilken dröm att få köra runt med en liten bokhandel!