Min inre tant vill gärna ha en småkaka till kaffet eller varför inte tillsammans med bär och glass? Det ska vara något sött och knaprigt och jag har ett säkert sommarkort:Bondkakor. Urlätta att baka om man har en matberedare, försvinnande goda och väcker ofta minnen av barndom hos dem som äter. Lite som Prousts madeleinekaka ni vet. Dagens tips blir alltså att ta fram bunkar och slevar, baka det som plockar fram minnet av en alldeles speciell händelse eller en speciell person. Eller pröva något helt nytt (så djärv är inte jag).
Vill ni baka bondkakor precis som mina så gör jag såhär:
Kör 100 g sötmandel i matberedaren så att de finhackas. Häll ut hacket i en skål. Lägg i 200 g smör och 2 1/4 dl strösocker samt 1/2 dl ljus sirap i beredaren. Kör till mjukt och ljust i färgen. Sikta i 5 dl vetemjöl och 1 tsk bikarbonat och häll tillbaka den hackade mandeln. Kör matberedaren så att det precis blandar sig. Häll ut degen i en plastpåse, forma en tjock rulle deg inuti plastpåsen och lägg den sen i kylen. Detta tar max 8 minuter. Sätt på ugnen och värm den till 200 grader. Efter ca 30 minuter i kyl skärs rullen i 3-4 mm tunna skivor och gräddas på bakplåtspapper i ca 5 minuter beroende på storlek och tjocklek. Blir ungefär 50 stycken kakor.
Missade ni förresten svaret på vår fråga till Leif Mannerström i våras så tycker jag att ni ska kolla. Vilken kokbok återvänder du oftast till? Vad tror ni han svarade? Jo, jo. Också han en tant.
Tack för gott tips, det blir nog till att baka idag…
Vädret inbjuder ju till det. Det tråkiga är att man måste baka nya så snart igen 🙂
i min barndom åt jag inte madeleinekakor, men har ätit såna på riktigt, med lindblomste… syltkakor borde man fixa – av alla fina bär. Själv ”förstör” jag färsk (!) vetelängd med russin till skorpor… mycket tåliga utomhus.
Nej, det var nog mest Proust som gjorde det. Jag åt toscakaka, bondkakor och drömmar som barn. Alla de sorterna tar fram minnen från specifika platser för mig.
(Monet visste nog också vad madeleinekakor var)
Helt säkert, både i Frankrike och Tyskland vet jag att den lilla kakan säljs i snabbköpen så det är en välkänd kaka för många i Europa. Inte lika vanlig här i Sverige dock. Har du bakat?
P.S.
har skärmdumpat receptet – fast äger ingen matberedare.
Det går fint att hacka för hand också.