Vad anser du är god matkultur Leif Mannerström?

anna-top

Vad tycker du kännetecknar en  riktigt god matkultur?

Vällagad mat med  råvaror av god kvalitet.

Viktigt  att välja råvaror efter säsong.

Att använda produkter som är producerade under justa villkor såsom fairtrade, närodlat etc.

Dina kokböcker är närmast husgudar i mångas kök men har du själv någon kokbok som du ofta återvänder till?

Ja, favoriten bland alla andra är:

7 sorters kakor, har 3 el 4 upplagor, tror jag……..:))

/ Leif Mannerström, mars 2016

[box type=”info” icon=”none”] matens-makt-jorden-runt-med-minnen-moten-recept-och-historierNu har du chans att vinna ett exemplar av Leif Mannerströms kommande bok: Matens makt.

Förlaget beskriver boken med orden:  Ingen stats- eller regeringschef kommer undan maten när officiella möten, arbetssammankomster och statsbesök genomförs. I realiteten är måltiden lika viktig som överläggningen – och inte sällan det väsentligaste inslaget. I den här kokboken gör Britt-Marie Mattsson och Leif Mannerström nedslag på olika platser runt om i världen i vitt skilda tidsepoker. I många fall har Britt-Marie och Leif egna upplevelser att förmedla. Recepten är inspirerade av berättelserna men fritt komponerade för denna bok av Leif så att även hemmakocken tillåts briljera och imponera. En kokbok att läsa, underhållas av och självklart lag mat ur.

För att ha chans att vinna ett exemplar så vill vi att du kommenterar här och att du i kommentaren berättar om ditt favoritrecept. Klockan 16 på söndag den 20 mars stängs tävlingen och vinnaren meddelas här på bloggen senare samma kväll. Väl Mött! [/box]

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

7 svar på “Vad anser du är god matkultur Leif Mannerström?

  1. Märkligt egentligen att jag så gärna vill vinna Mannerströms nya kokbok när jag har så många kokböcker redan och dessutom har ifrågasatt om de verkligen behövs nu när det är så lätt att googla fram recept. MEN jag älskar kokböcker, så nog om dess existensberättigande och över till den svåra uppgiften att välja favoritrecept. Problemet för mig är att favoriterna växlar hela tiden, men just nu har jag bestämt mig för att tävla med receptet ”Gröna plättar med limesmör”, ett ICA-recept som jag hittat på nätet.

    GRÖNA PLÄTTAR MED LIMESMÖR

    Ingredienser

    Plättar

    1 påse färsk spenat (250 g)
    125 g salladslök
    2 gröna chilifrukter (t ex spansk peppar)
    1 ¾ dl vetemjöl
    1 msk bakpulver
    1 ägg + 1 äggvita
    50 g smält smör
    ½ tsk salt
    1 tsk malen spiskummin
    1 ½ dl mjölk (3%)
    olivolja till stekning

    Limesmör

    100g rumsvarmt smör
    1 lime
    1 ½ msk färskpressad limejuice
    1 liten vitlök hackad
    1 krm chiliflaks
    1 krm salt
    ½ tsk malen vitpeppar

    Så här gör du

    1. Börja med limesmöret. Blanda alla ingredienser. Lägg på ett ark plastfolie och rulla till en korv. Vrid ändarna på plastfolien och låt smöret stelna i kylen.
    2. Fräs spenaten i stekpanna tills den har sjunkit ihop helt. Hacka spenaten grovt och ställ åt sidan.
    3. Strimla salladslöken. Dela, kärna ur och finstrimla chilin.
    4. Vispa ihop mjöl, bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk i en stor bunke. Vispa tills smeten är helt slät.
    5. Blanda ner salladslök, chili och spenat.
    6. Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner den i smeten.
    7. Stek plättar av smeten, 2 msk smet per plätt, i rikligt med olja i en stekpanna. Stek på varje sida tills de får en vacker och gyllene färg. Lägg över på hushållspapper och håll varmt. Servera med limesmör.

    Innehåller gluten och ägg.

    Gör laktosfri: byt smör och mjölk mot laktosfria produkter.

    Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, is eller sojabaserad mölkersättning.

    Tips:
    Gör en extra stor sats limesmör och frys in. Passar som tillbehör till både kött- och grönsaksrätter.

    Lycka till och god spis!

    1. Välkommen med i tävlingen. Just nu är dina chanser till en ny kokbok extremt goda!

  2. När jag flyttade hemifrån hade jag med mig ett enda recept utrivet ur en Allt om Mat: en citronpaj jag mutat mina föräldrar med för att få gå på konsert. Receptet följde med mig land och rike runt. När matsåporna kom var min favoritkock Marco Pierre White, som inte bryr sig om att dölja hur ensam och sorgsen han verkar vara trots och/eller på grund av sin genialitet. Femton år efter att jag upptäckt pajen sa min make att det där citronpajreceptet på kylskåpet hade en liten rad ovanför huvudrubriken. Med små bokstäver längst upp på det gulnade pappret stod det ”från Marco Pierre White”.

    Receptet hittar ni genom att söka på Harvey´s Lemon Tart.

    1. Vilket härligt minne du delar! Pajen verkar mycket god den också, välkommen med i tävlingen.

Kommentarer är stängda.