”Det är svårt att tänka sig Edsbyn utan bandy.”

Anette

anna-top

Anette Helgesson är bibliotekarie på Edsbyns bibliotek och driver också bokbloggen Feelgoodbiblioteket. Här delar hon med sig av sina erfarenheter från samarbetet med ortens bandyklubb. Hon tilldelades Greta Renbergs pris 2013 för sitt tillvägagångssätt och nytänkande som öppnar och synliggör bibliotekets verksamhet för hela samhället.

[quote]Det är svårt att tänka sig Edsbyn utan bandy. Bandyn är viktig för orten, nästan som en egen kultur. Därför var det helt naturligt att biblioteket samarbetar med Edsbyns Bandy IF. Föreningen var inte heller sena att haka på. Jag har varit med och arrangerat bandysagostunder i två olika omgångar och jag hoppas på fler. [/quote]
bandysagamederikpersson 020

Senast var det målvakten Erik Persson, som utsågs till Årets komet i svensk bandy. Han hade med sig en jämngammal kompis till biblioteket där de tillsammans höll i flera sagostunder för förskolebarn.

Erik läst ur boken Tummen av Lasse och Ingrid Sandberg (en av få böcker om bandy) och Pekbok för blivande bandyspelare av Maria G Nilsson. Erik berättade även om hur han började spela bandy när han 10 år och svarade på barnens frågor. De fick även prova Eriks bandyhandskar och slå två straffar var på honom med innebandyklubbor. Det var ingen tvekan om att de såg Erik som en förebild och att de såg kopplingen litteratur och bandy som en självklarhet.

Något år tidigare var Magnus ”Kuben” Olsson, även han en känd profil inom bandyn, på biblioteket och läste för flera grupper av förskolebarn. Han passade även på att göra ett överraskningsbesök i den mellanstadieklass som skrivit egna. Eleverna inspirerades efter ett författarbesök av Anna Charlotta Gunnarsson, som har viss bandyanknytning. De önskade att hon kunde skriva en bandybok (hoppas att hon jobbar på det, för än har ingen bandybok dykt upp ), för det är ett område som saknas inom barn- och ungdomslitteraturen. Efterfrågan är speciell stor här i Bandyland.

Jag anser att biblioteket kan göra stora vinster i läsfrämjandet genom att samarbeta med föreningar och andra i lokalsamhället. Ju fler som kommer i kontakt med biblioteket desto bättre, och i bästa fall ger det ringar på vattnet. Det är bland annat för dessa arbetsinsatser och tankesätt, som jag tilldelades Svensk biblioteksförenings marknadsföringspris 2013 – Greta Renborgs pris.

Genusaspekten är också viktig. Biblioteksbranschen är kvinnodominerad och senaste tidens forskning visar att det är viktigt att lyfta fram manliga läsande förebilder. Alla barn har inte pappor som läser eller läser för dem och där kan biblioteken kompensera genom att erbjuda olika sorters sagoläsare. Vi har förutom bandysagostunderna bjudit in även poliser, brandmän och ambulansförare och även de sagostunderna har varit mycket populära

Dessutom är det jätteviktigt att tänka utifrån användarnas perspektiv; vad är det som intresserar barnen här på orten och vad finns i deras tankar just nu. Att bandy är ett stort intresse fick jag tydligt besked om senast i går när en grupp förskolebarn besökte bibliotekets konstutställning för barn, Cirkusloppor på luffen och tillverkade egna loppor. En av lopporna fick namnet Oscar Wikblad… och jag fick en väldigt häpen blick från barnet som skapat loppan när jag frågade varför loppan hette så… Det är ju en bandyspelare!!! Vet du inte det!?!

Från och med nu är det jag som läser på och håller mig uppdaterad om bandyn! /Anette Helgesson10984801_642504349188747_1451543688_n

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →