Foto: detalj ur omslaget till Jag är Zlatan Ibrahimovic
Ögonen hos en av Sveriges största fotbollsstjärnor genom tiderna tittar stint på mig och uppmanar mig att läsa hans historia. Jag har nu fortfarande inte läst boken om Zlatan (inga ursäkter finns) men jag vet att många, många andra har gjort det. Så många har läst att det är en av Sveriges mest sålda böcker genom tiderna.
Jippi, säger jag i min roll som pedagog som ständigt uppmuntrar och peppar barn och ungdomar att läsa. För att bli en bra fotbollsspelare krävs det 5000 timmar hård träning – för att bli en god läsare krävs det 5000 timmar av hård träning, det hävdade professor Ingvar Lundberg och han återkom ständigt till att det är inställningen till och undervisningen om läsning som gör skillnad i ett samhälle.
Föräldrar och pedagoger, bibliotekarier, idrottsledare och sportstjärnor – alla som kan bidra till att skapa intresse för läsning är viktiga. Ingen i detta land har väl undgått att höra om Sveriges skolelevers allt sämre resultat i PISA- undersökningen. 2013 års resultat visade oroväckande tendenser där klyftorna mellan de som hade en god läsförståelse och de som inte hade tillräckliga kunskaper för att kunna klara sig i samhället ökade. Pojkar från hem utan utbildningsbakgrund är de som halkar efter mest av alla, kanske kan man hitta till några barns läslust genom intresset för sport?
Jag har följt många små ettagluttar från den första ljudningen till veritabla bokslukare och det gäller att fånga upp från första dagen. Högläsningen, gemensamma upplevelser kring läsningen och den berusande känslan av vistas i böckernas land måste erbjudas alla. Läsa tillsammans med vuxna och kompisar och så på egen hand. För nybörjarläsarna är serierna om Kasper och Simon av Jörn Jensen ofta ett säkert kort. Hans fartfyllda och vardagsnära böcker fångar både tjejer och killar med fotbollsintresse. Vivecka Lärns böcker om Ludde läses fortfarande i klasserna jag arbetar i och serien om Bästa klubben av Ljunggren och Vänehem är mycket populära. När eleverna blir lite äldre så hittar de till Mats Wänblads böcker om Lovisa och serien om Biljana av Martin Jonols och förstås mängder av faktaböcker om favoritspelaren. Messi är ständigt aktuell att läsa om i de klasser som jag träffar. Barnens bibliotek har gjort en sammanställning över några av de böcker som finns just nu som handlar om fotboll och vill man läsa om andra sporter så kan jag rekommendera böckerna om Vilmer som kör cross och Jonathan som tränar Taekwondo. Har ni som läser tips på fler böcker som bidrar till läslust och gör tränadet mot läsflyt roligare så fyll gärna på i kommentarerna.
De senaste åren har idrottsrörelsen engagerat sig allt mer i barns och ungdomars läsning och Johan Unenge utsågs i höstas till Läscoach i Kulturrådets satning på läsning och idrott. Han driver webbsidan Paus – Du och en bok och på deras FB-sida kan man hålla sig uppdaterad på vad som händer, få idéer kring projekt som man kan driva. Han får avsluta inlägget med ett rejält peptalk. Alla vuxna kan gör skillnad, alla vuxna som visar att läsning är viktigt kan hjälpa till att förändra attityder!
Det är faktiskt en riktigt bra bok, var tvungen att läsa då alla elever slukade. Jag kan inte låta bli att imponeras av Zlatans målmedvetenhet.
Jag ska också läsa, helt klart. Stycket som ofta citeras:
”Den där särbehandlingen sitter kvar i mig. Jag mådde inte bra av det. Okej, på lång sikt kanske den gjorde mig starkare. Inte vet jag. Jag blev ännu mer av en krigare. Men på kort sikt sabbade den mig”
(Om när skolledningen ville ge Zlatan psykiatrisk hjälp och sätta honom i särskola)