Läkare kan numera skriva ut motion på recept, till patienter som av en eller annan anledning behöver röra lite mer på sig. Du får då FaR, Fysisk aktivitet på recept. Nu säger jag inte att jag inte behöver röra mer på mig, för det behöver jag absolut, speciellt då jag är stressad, men jag tänker att det finns andra saker som borde fås på recept. Böcker till exempel. Babel har ett inslag som de kallar Biblioterapi, där tittarna kan ställa frågor och få böcker som kan hjälpa dem att förbättra sin situation. Mer på skämt än på allvar kanske, ,men jag tycker faktiskt att vi borde införa BlR, Bokläsning på recept.
Så här står det på vårdguidens hemsida:
[quote]Rörelse sätter i gång flera hälsosamma förändringar i kroppen. Man känner sig gladare, sover bättre, kan lättare hantera stress och hålla vikten.[/quote]
Så här skulle en text om BlR kunna se ut:
[quote]Läsning sätter igång flera hälsosamma förändringar. Man känner sig gladare och lugnare, sover bättre om man bara släcker lampan i tid, kan lättare hantera stress och håller vikten om boken är så gripande att den inte kräver onyttiga tilltugg. [/quote]
Låt oss fortsätta:
[quote]Man kan få träning på recept (FaR) utskrivet av till exempel läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster. Man får förslag på träning som är lämplig vid just den diagnos man har, men man får själv vara med och välja aktivitet. Det kan till exempel vara promenad, stavgång, simning, vattengymnastik, styrketräning eller gympapass. Det kan stå qigong, yoga eller till och med trädgårdsarbete på receptet. Dessutom står det på receptet hur länge och hur ofta man bör träna för att få det resultat man vill uppnå. Hur det har gått ska sedan följas upp av den som skrivit receptet. Grundtanken är att det ska vara en aktivitet som är tillräckligt ansträngande för att få hjärtat att slå snabbare än i vila.[/quote]
Kan översättas till:
[quote]Man kan få bokläsning på recept (BlR) utskrivet av till exempel läkare, sjuksköterskor, bibliotekarier, svensklärare och litteraturvetare. Man får förslag på läsning som är lämplig vid just den diagnos man har, men man får själv vara med och välja bok. Det kan till exempel vara en deckare,en roman, en novellsamling, en diktsamling, en antologi eller en thriller. Det kan stå grafisk roman, ungdomsbok eller till och med chick-lit på receptet. Dessutom står det på receptet hur länge och hur ofta man bör läsa för att få det resultat man vill uppnå. Hur det gått ska sedan följas upp av den som skrivit receptet. Grundtanken är att det ska vara en bok som är tillräckligt ansträngande för att få hjärnan att arbeta snabbare än i vila (och hjärtat att slå långsammare än i stressat tillstånd).[/quote]
Och slutligen:
[quote]Man deltar i aktiviteten på egen hand eller i grupp. Om man får recept på en gruppaktivitet kan man även få hjälp att hitta en grupp som passar. Det finns många olika aktiviteter och vissa grupper leds av speciella FaR-ledare. De är utbildade för att ta emot och stödja dem som får fysisk aktivitet på recept.[/quote]
Det vill säga:
[quote]Man deltar i bokläsningen på egen hand eller i grupp. Om man får recept på gruppläsning kan man även få hjälp att hitta en grupp som passar. Det finns många olika böcker att läsa och vissa läsgrupper leds av speciella BlR-ledare. De är utbildade för att ta emot och stödja dem som får bokläsning på recept.[/quote]
Tänk vilket drömjobb, att få vara BlR-ledare!
Låt oss bli allvarliga för en stund. Jag tror verkligen att BlR skulle kunna fungera för den som är stressad och splittrad. I perioder då min stressnivå är allt för hög har jag väldigt ofta svårt att fokusera på en bok. Jag märker dock att jag mår mycket bättre när jag väl gör det. Istället för att tänka halva tankar, fokuseras hela min uppmärksamhet på det jag läser och kroppen får samtidigt vila.
Det var många år sedan nu, men jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression och hamnar fortfarande i riskzonen ibland. Nu har jag lärt mig att lyssna bättre (i alla fall något bättre) på min kropp och jag vet vilka signaler jag måste ta på allvar (trots att jag inte alltid gör det). För att nå lugn behöver jag läsa. Stress för mig betyder att jag inte gör färdigt någonting, utan påbörjar hur mycket som helst och slutför väldigt lite. Det brukar märkas även på läsningen och jag behöver tvinga mig själv att verkligen prioritera en bok, läsa en längre stund och inte läsa mer än en bok samtidigt. Jag ger mig själv Bokläsning på recept.
Under helgen skrev vi om bokcirklar och samläsning på Kulturkollo och för den som är på väg tillbaka efter en sjukskrivning tror jag att en bokcirkel kan vara mycket bra. Ett lagom lugnt sammanhang, med ett gemensamt mål. Förutsatt att boken som ska läsas inte är för tjock eller ställer för höga krav, så att det blir till en press. För den som annars inte läser, kan bokläsning kanske bidra till fokus och lugn som tidigare saknats. FaR i kombination med BlR kan säkert vara en bra idé för många. I vår snuttifierade vardag, där allt ska gå i en rasande fart, behöver vi ibland unna oss att i lugn och ro läsa en bok, istället för att klicka oss fram på internet och konsumera snabbt, snabbt, snabbt.
Vad tror du?
Ja, men visst! Jag nickar, klappar och hurrar när jag läser detta. Böcker är läkande, och samtidigt visar forskning att det finns många positiva effekter rent psykologiskt av att läsa, så varför inte ordinera det? Gruppläsning och diskussioner om det lästa – jag ser så mycket positivt med det och tänker att det är ett sätt att lära sig att sätta ord på upplevelser och känslor, vilket bara kan vara bra. Dessutom ger läsning andra perspektiv vilket är nog så viktigt.
Tänkvärt inlägg Linda! Visst vore det en utmärkt idé att få BlR. Det vore ett perfekt jobb också för mig. Just imorse insåg jag att jag lyssnat på en halv ljudbok och inte visste vad den handlade om. Tecken på att man ska börja tagga ned. Låta ting ta tid är utmaning, läsandet läker om man bestämmer sig för att sjunka ned i det. Annars blir det som i min text om jaktturen, man seglar på meningarna. Ovanpå texten.
Jag tror också på att läsning på recept är en alldeles utmärkt idé. Jag känner igen mycket av vad du skriver, att läsningen är svår när stressen sätter in men att den då också är som mest läkande och välbehövlig.
Och bokcirklande efter en sjukskrivning tror jag kan vara utmärkt (om det går att hålla tempot nere och inte känna sig tvingad att läsa ”fel” sorts, alltså sådana man inte är sugen på eller för omfattande på för kort tid, böcker osv), dels på grund av läsningen dels för den sociala kontaktens skull. Jag har upplevt hur det kan fungera väldigt bra för vissa.
Läsning är absolut bra för hälsan. Jag har en regel om att läsa minst 50 sidor om dagen och jag mår alltid bättre av det. Har bl a problem med ångest och depression och läsningen hjälper. För mig är läsning ett alternativ till meditation eller mindfulness som funkar mycket bättre för mig och är ju mycket roligare förstås. De dagar jag inte läser eller i långa lässvackor då känner jag mig deppig och vilsen och tankarna drar iväg med mig. Boken blir en trygghet och ett ankare att hålla fast vid.
Jag håller verkligen med. Böcker har alltid varit min avslappning och terapi, och vad jag läser varierar med mitt mående. Lästerapeut, det är mitt nya drömyrke!