Den här veckan kallar vi temat för ”kungligt” och som ni ser här ovan har jag ägnat helgen åt grundliga förberedelser. Jag blev faktiskt själv lite förvånad när jag upptäckte att det fanns inte mindre än åtta tidningar eller magasin som bara handlade om kungligheter och när jag tittade vidare fanns det ytterligare 11 omslag där man kunde se en eller fler bilder/rubriker om någon kunglig person. Så visst verkar det som att det kungliga lockar och intresserar. Här på Kulturkollo försöker vi att vara aktuella och det finns flera anledningar till att vi har valt det här temat den här veckan.
I ”vår egen” kungafamilj händer det mycket just nu, framförallt på grund av att släkten Bernadotte firar 200 år på Sveriges tron i år och det firas med föreläsningar och annat under Bernadotte-året. Det var i februari 1818 som Jean Baptiste Bernadotte (som tidigare hade ”importerats” från Frankrike) blev kung Karl XIV Johan och lade grunden för Bernadotte-släktens långa regeringstid. Själv har jag alltid varit mycket mer intresserad av hans fru, drottning Desideria, som föddes som Désirée Clary. Hon var dotter till en silkeshandlare från Marseille och var först förlovad med Napoleon, men kom sedan alltså att bli drottning av Sverige – ett land som hon innerligt avskydde. Jag har läst berättelsen om hennes liv många gånger i boken Désirée av Annemarie Selinko (och den har tydligen också har filmatiserats).
Med jubileumsåret i full gång passar det extra bra att uppmärksamma att kung Karl XVI Gustav torsdagen den 26 april hade varit kung i Sverige i 44 år och 223 dagar. Där passerade han en historisk regeringstid som den regent som suttit längst tid på tronen under tusen år av svensk historia, och klår med det Magnus Eriksson som var kung 1319-1364 (44 år och 222 dagar). Han har dock en bit kvar till den engelska drottningens 66 år på tronen.
Dessutom har kungen fått sitt sjunde barnbarn i år och prinsessan Adrienne döps i Drottningsholms slottskyrka den 8 juni, så de kungliga kalasen avlöser varandra.
Om vi blickar ut lite över det kungliga Europa så har kanske inte många missat att det är prinsbröllop i England till helgen. Det är prins Harry som ska få sin Meghan och vigseln äger rum på Windsor Castle. För det konservativa brittiska kungafamiljen borde Meghan Markle ha varit ett lite kontroversiellt val – hon är amerikan, hon är skådespelare och hon är frånskild – men utåt har kungahuset inte visat några betänkligheter. Med tanke på den historia som finns i deras familj så kan man väl konstatera att det är befriade – och inte en dag för tidigt. Så på lördag blir det kunglig pompa och ståt!
Jag erkänner att jag är en av dem som gärna bänkar mig framför TV:n när det visas kungliga bröllop. Jag har det med mig från min mycket rojalistiska mormor. Det är ändå något visst med de där tillfällena med extra allt – vackra kläder, galna hattar, stora smycken och fantastiska blomsterarrangemang. Visst kan man hitta glamour på andra sätt, till exempel på Oscarsgalan, men det är bara kungligheterna som kan rocka ett stråldiadem.
Helt oavsett vad man tycker om kungligheterna som personer eller monarki som företeelse, så har kungligheterna genom tiderna givit upphov till en uppsjö av böcker, filmer och TV-serier. Själv älskar jag att läsa historiska romaner och har periodvis snöat in ömsom på den engelska Tudor-ätten och ömsom på den ryska tsarfamiljen. På senare år har jag njutit av ett par riktigt fina TV-serier. Jag tror inte jag är ensam om att tycka mycket om Netflix-serien The Crown. Jag gillar också Wolf Hall, filmatiseringen av Hilary Mantels romaner om Cromwell och Henry VIII, även om böckerna är bättre (så klart!).
Eftersom det i våra teman alltid finns utrymme för fri tolkning så kommer veckan bjuda på olika typer av inlägg och kan hända oväntade vinklar på begreppet kunglig. Vi hoppas att ni hursomhelst vill följa med oss på denna vecka med kunglig glans. Välkomna!
Källa: wikipedia, kungahuset.se och royal.uk