Vi har satt oss till bords den här veckan och självklart handlar tisdagens utmaning om just detta! De senaste årens kokboksboom har gjort att det inte bara säljs utan även publiceras enorma mängder kokböcker varje år. Många köper och läser också kokböcker för att det är roligt och för att få inspiration, inte bara för att rent praktiskt använda recepten som står i dem.
Sålunda handlar tisdagens utmaning om just kokböcker. Du får två uppdrag.
- Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
- Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!
Svara i egen blogg, på instagram eller i en kommentar. Hur du vill. Glöm bara inte att länka eller lämna en rad, så att vi kan hitta din text eller bild!
Ett tema helt i min smak 🙂
Jag förklarar min kärlek till kokböcker i ett inlägg på min blogg: http://www.ekensten.se/2016/03/kokbocker.html
Annas mat står nog i de flesta hyllor.=) Jag gillar ju också att bara läsa och bläddra i kokböcker, även när jag inte använder dem sedan.
Här kommer mitt svar; http://eggetbok.blogspot.se/2016/03/veckans-utmaning-kokbocker-och.html
Gillar också Buffé! Rolig att bläddra i och inspireras av även om man kanske inte får användning av den så ofta.
Härligt tema! Här kommer mina – smaklig måltid 🙂
http://annzah.com/2016/march/tisdagsutmaningen-kokbocker-och-middagsskildringar-2.html
Så himla roliga böcker! Är också svag för britterna och gillade också Julie & Julia.
Fergus Hendersons Nose To Tail Eating har en hederplats i köksbokhyllan, trots att jag bara använder den för att göra rimningslag. Den håller en lågmäld ton, går helt i svartvitt och har artistiska foton på mat och matmiljöer men aldrig på de färdiga rätterna.
Mest nedkladdad är Heston Blumenthal At Home. Fantastiskt goda, smakintensiva rätter som är tidskrävande men inte arbetsintensiva. Kokboken följer med oss varje sommarsemester.
Smakfulla svartvita foton är man ju inte bortskämd med i kokbokshyllan. Där brukar det ju skrika av färg. Vad roligt!
Varning för långt svar http://boklysten.blogspot.se/2016/03/veckans-utmaning-kokbocker-och_15.html
Vår kokbok återkommer i många utmaningar visst.=) Så roligt med en gemensam matlagningskulturskatt. och din husmorskokbok ser ju ut att vara guld!
Jag skulle behöva skriva ett inlägg för varje kokbok jag har, men det får bli ett senare projekt! 🙂
Här är mina svar: http://beslutsangest.blogspot.se/2016/03/veckans-kulturkollo.html
Gör’t! Jag skulle läsa. Och gillar verkligen Nigella Christmas! Lätt mest lästa julkokbok hemma.
Jajamensan lite mat så här på kvällskvisten.
http://frokenchristina.blogspot.se/2016/03/kulturkollos-utmaning-kokbocker-och.html
Sju sorters kakor är en riktig klassiker! Jag har nog aldrig slitit ut en kokbok dock, men det är ju imponerande och berättigar definitivt nyköp!
Det här är ett tema som verkligen passar mig
http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2016/03/veckans-utmaning-kokbocker-och.html
Vad roligt med en kokbokstok till. Julie & Julia verkar vara återkommande hos många och jag gillar den också skarpt. Så inspirerande och charmig.
Åh, det här går jag igång på! Skulle kunna skriva mängder om det här.
http://oarya.se/2016/03/16/en-utmaning-i-min-smak/
Jaaa, här är så mycket kul att plocka av ju! The Chiappa-sisters gillar jag också. Även om de inte ALLS är vegetarianer som moi.=)
Jag älskar kokböcker och att laga mat http://bokslut.blogspot.se/2016/03/tisdagsutmaning-kokbocker-och.html
Åh, jag har också min gamla hemkunskapsbok kvar. Kan fortfarande nästan se det där receptet på vegetarisk moussaka framför mig. Lagade det många gånger men länge sedan nu.=)
Kul tema – jag blir ju hungrig. Men hur dan jag är på att laga mat kan ni läsa här: http://fantastiskaberatterlser.blogspot.se/2016/03/veckans-utmaning-till-bords.html
Haha, ja, äta bör man annars dör man! Men man måste ju inte laga så avancerad mat eller långkok för att det ska bli gott och man ska bli mätt.=)
jag har en anglofilisk från 1875: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2016/03/things-lady-would-like-to-know.html
Så vansinnigt vacker kokbok även om den absolut inte hade kunnat tryckas idag förstås.=)
Är allra mest förtjust i bakböcker 😉
http://vastmanbok.blogspot.se/2016/03/veckans-tema-pa-kulturkollo-till-bords.html
Finns det någon som inte älskar choklad.;) Hmm… nu när jag tänker på det så hörde jag ett rykte om påskgodis i fikarummet på jobbet och jag har ju faktiskt rast:)
https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2016/03/16/mat-i-bocker/
Jag älskar mat i böcker (eller, ja, jag älskar faktiskt mat överlag..)
Alltså de där kokböckerna låter ju förträffliga båda två! Den första för att den låter hur rolig som helst, den andra för att det låter som att man faktiskt bara behöver den. Och inget annan. Compact living i kokbokshyllan.
Härligt tema! Min favoritkokbok är Till bords med Proust, men jag har aldrig ens försökt mig på att laga något av de spännande recepten där! Då är gamla trygga Bonniers nya kokbok oftare använd, trots att flera av recepten känns ytterligt omoderna. Men ändå!
Fast de där grundkokböckerna verkar vara de mest använda av alla generellt! Inte att förkasta. Fast Till bords med Proust gillar jag också, Mycket för den litterära kopplingen förstås.
Jag läser nog mest böcker om mat och kockar snarare än kokböcker eftersom jag vill åt kulturgeografin i mat. Det blir Clarissa Dickson-Wights underbara böcker som jag måste skriva om snart känner jag nu i och med detta roliga inlägg. Nigel Slater, Rick Stein…
För titeln den mest kladdiga och trasiga kokbok vi har står det mellan två. Den ena är Pat Chapman’s Curry Bible och den andra är Indiska kokboken och där har jag faktiskt ätit gott i Bradford på restaurangen som hjälpte dem med recepten och som skyltade med denna svenska bok i ett glasskåp, haha. Det syns att det är den curryberoende maken som lagar det mesta av maten hos oss. 😀
Jag älskar verkligen matlagning, så den här utmaningen är ju som klippt och skuren för mig: http://lacrimamens.com/blog/tisdagsutmaning-kokbocker-och-middagsskildringar.html
Jag bjuder på en julmiddag! http://www.enligto.se/2016/03/18/med-maten-i-fokus/
Här kommer min bloggs första inlägg någonsin om kokböcker! Och jag tycker att det var på tiden. https://bakbokmat.wordpress.com/2016/03/19/kokbocker/
I sista sekunden, som alltid: http://whatyoureadin.blogspot.se/2016/03/till-bords-med-kulturkollo.html?m=1